Založ si blog

Malí veľkí ľudia

Mladým Američanom odmala vtĺkajú do hlavy, že sú výnimoční, keď, povedané nadnesene, zastrúhajú ceruzku tak, že sa ňou dajú písať ostré línie. Slováci sa k výnimočnosti len tak ľahko nedopracujú – iba ak by vynašli padák, traky, biodegradovateľné plasty, antivírusový program, stali sa generálom francúzskej armády, a či porazili španielov vo futbalovej kvalifikácii na majstrovstvá Európy. A výnimočnosť (hádam okrem tých futbalistov) sa im udelí zväčša in memoriam.

Sme výnimoční?

Kto by netúžil po výnimočnosti. Každý z nás je výnimočný, alebo skôr jedinečný. Má jedinečné miesto pod slnkom, či už vyrastá v 2-izbovom byte v Petržalke, vo vile na Kolibe, ako jedináčik, trojča, alebo 7-me dieťa v rodine Strmeňových v Dolnom Lopašove. Či má okolo seba veľkú partiu, alebo je nepochopený samotár. Či skončí Oxford s vyznamenaním, alebo s odretými ušami Ekonomickú univerzitu v Bratislave.

Celý život sa snažíme vyniknúť a zapadnúť aby sme boli úspešní a uznávaní v škole, v práci, v spoločnosti, dosiahli dobré postavenie, slušný plat, aby sme zaopatrili rodinu, kúpili auto strednej triedy a cez prázdniny vyvetrali deti na lyžovačke v predražených Tatrách, v lete pri slovenskom mori v Chorvátsku. Popri tom sa snažíme dodržiavať štandardizovaný slovenský harmonogram – porodiť 2 deti do 30-ky, zmeniť prácu raz za 3 roky, vypiť 2 kávy denne, hroby pozostalých navštíviť na sviatok zosnulých a okná umyť pred Vianocami a Veľkou nocou. Pokiaľ sme odlišní, spoločnosť sa nami zaoberá ako niekým, koho treba nasmerovať, najčastejšími poradcami sú ovdovené tety pri akciách svadba a kar.

V čase nerozhodnosti nás prevaha argumentov môže nalomiť a my sa snažíme zaradiť – prácu v štátnej správe vymeniť za „atraktívny“ súkromný sektor, vytvoriť si konto na sociálnej sieti, namiesto futbalu (veď som predsa žena) si pozrieť 165-ty diel venezuelskej telenovely a do práce pravidelne jazdiť autom (no a čo že ma cesta stojí 3x viac ako MHD, škodím životnému prostrediu a celý deň sedím na zadku). Možno pri tej snahe dosiahneme spoločensky lepšie postavenie, prijmú nás do tenisového klubu, dostaneme vyšší plat, staneme sa riaditeľom banky, alebo aspoň vedúcim oddelenia a budeme si môcť dovoliť dom pri Bratislave s celoživotným zadlžením… Stupeň výnimočnosti podporí lepšia značka auta a navštívené dovolenkové destinácie. V 50-ke dostaneme silný infarkt, na mramorovom náhrobku bude svietiť ako sme všetkých milovali a v práci nás nahradí horlivý zástupca.

Otázne je prečo práve takýto rebríček hodnôt a istôt predstavuje úspešného človeka a prečo sa za tým všetkým tak pachtíme. Keď sa pozrieme do našej slovenskej histórie na tých naozaj výnimočných ľudí, ktorých uznáva celý svet, zistíme, že práve tí najmenší z najneuznávanejších zanechali výnimočnú stopu. Nezáleží teda na tom, či sa narodíme so striebornou lyžičkou v ústach, alebo ako dieťa evanjelického farára na Košariskách, uvedomelého učiteľa v Uhrovci, či malého roľníka v Neštichu. Dôležitá je skutočná motivácia, čo chceme dosiahnuť a čo nás k tomu vedie. Či túžba po „správnych veciach“ je vlastne túžbou po vlastnom presadení sa, rýchlom zbohatnutí a prestíži, alebo sme na našej ceste ochotní strádať, byť na výsmech a možno skončiť ako chudobný nepochopený samotár. Ale vynájsť padák a tak zachrániť životy mnohých.

Buďme výnimoční a teda sami sebou. Zanechajme konvencie, sadnime si s pivom do trávy a pozerajme ako zapadá slnko. Neriešme to čo väčšina, ale nechajme Boha, aby viedol naše kroky. Aj keď budeme netradiční a často na výsmech. Ale so správnou motiváciou, láskou a odhodlaním môžeme dokázať veľké veci. My, malí ľudia.

 

Novembrová návšteva ostrovov večnej jari alebo vitajte v rodisku CR7

11.12.2015

Jedného krásneho dňa sa zem zachvela a z hlbín mora vypudila lávu, ktorá sa na malom kúsku zeme poriadne vybláznila. Vytvorila rozoklané údolia, prudké zrázy, vysoké vrchy. Roviny neboli v pláne. Najplacatejšia rovina tu má rozmer 822 m2. O čo však ubrala krajine na plochosti, o to viac pridala na kráse a rozmanitosti. A ako som sa sem dostala? Za všetko, alebo [...]

Shalom

20.09.2015

Shalom eretz Israel. Pokoj s tebou Izrael. Takto nejako sa prekladajú slová, ktorými vám najčastejšie žehnajú v zasľúbenej zemi. Izrael je pre mňa výnimočná zem, hoci je púšťou. Neviem ako táto zem vyzerala v čase, keď židovský národ prešiel Sinaj a keď ho Pán Boh prostredníctvom Mojžiša a Jozuu priviedol do tzv. zeme oplývajúcej medom a mliekom. Viem len [...]

Radka

13.09.2014

RADKA Je to úplne obyčajný človek. Žena, ktorá má už svoj zenit za sebou. Svetu sa môže zdať ako príťaž, niekto kto dennodenne potrebuje starostlivosť okolia. Doniesť obed, previazať otvorené rany. Volajme ju Radka. Poznám Radku asi tak 10 rokov. Raz sa ma mama spýtala, či sa nechcem spolu s ňou zastaviť v Domove pre chudobných, pozrieť jej kamarátku. Nikdy som [...]

SR súdy Kuffovci napadnutie farmár POX

Pojednávanie s Kuffovcami bude pokračovať v júli

25.04.2024 13:18

Súdny proces pokračoval výpoveďou ďalšej svedkyne.

Most v Poprade

V Poprade hrozí, že skolabuje doprava. Pomôcť má bezplatná jazda po diaľnici okolo mesta

25.04.2024 12:45

Je to problém, ktorý trápi vodičov v Poprade už roky. Štvorprúdovka vedúca z centra mesta do Kežmarku sa pod železničným mostom zužuje do dvoch pruhov.

polícia

Opitý vodič zdemoloval tri autá, nafúkal takmer 2,7 promile

25.04.2024 12:19

Škodu na vozidlách predbežne vyčíslili na približne 4 200 eur.

Alexander Lukašenko

Rusi takmer nepostupujú, na fronte je pat, je čas na mierové rokovania, vyhlásil Lukašenko

25.04.2024 12:10

Paradoxom Moskvy je, že na mierovú konferenciu odmieta prísť, rokovanie bez jej účasti však označuje za nezmyselné.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 6
Celková čítanosť: 15227x
Priemerná čítanosť článkov: 2538x

Autor blogu

Kategórie